Inname jodiumtabletten bij kernongeval

Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief  jodium opneemt. Om kostbare tijd bij een ongeval te besparen, deelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in oktober 2017 jodiumtabletten uit. Zo heeft de doelgroep de jodiumpillen altijd en direct bij de hand. Op deze manier is Nederland beter voorbereid op een mogelijk kernongeval. Zwangere vrouwen van alle leeftijden en wonende binnen een straal van 20-100 km van een kernreactor, behoren ook tot de doelgroepen waarvoor jodiumtabletten geschikt zijn. Tijdens een kernongeval kunnen zij jodiumtabletten innemen ter bescherming van hun ongeboren kind. De overheid weet niet of iemand zwanger is en kan daarom geen jodiumtabletten toesturen. Zwangere vrouwen kunnen daarom zelf vanaf 10 oktober 2017 jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen (adviesprijs: €2,95).

Jodiumtabletten werken alleen als ze op het juiste moment worden ingenomen. Dus niet te vroeg en niet te laat. De overheid geeft informatie over het juiste tijdstip aan via verschillende kanalen. Dat kan via bijvoorbeeld de calamiteitenzender op de regionale radio of televisie, uw mobiele telefoon (NL-Alert) en websites.

Inname van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer er radioactief jodium uit een kerncentrale verwacht of gemeld wordt, en  u op een plek bent waar de radioactieve wolk met radioactief jodium naartoe komt.

Hoeveel tabletten moeten er per persoon worden ingenomen?

  • Pasgeborenen en baby’s van jonger dan 1 maand: een kwart tablet
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet
  • Kinderen van 12 jaar en ouder: 2 tabletten
  • Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten
  • Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee beschermt u het ongeboren kind)

Voor verdere informatie www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jodiumtabletten

WordPress Lightbox