Kinkhoestvaccinatie

Vanaf half december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen de kinkhoestvaccinatie (22 wekenprik) gratis aangeboden vanuit het rijksvaccinatieprogramma.

Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Want dan is je baby ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. De vaccinatie zorgt ervoor dat de baby dus al vóór de geboorte is beschermd tegen kinkhoest. Het is veilig voor jou en je kindje om deze prik te halen al kun je er wel milde bijwerkingen van krijgen. Deze gaan meestal snel vanzelf weer over.

Via het consultatiebureau kun je een afspraak maken voor de vaccinatie.

Heb je de prik later gehad dan 2 weken voor de geboorte? Dan is je kind mogelijk niet helemaal beschermd. Maar jijzelf wel! Want de 22 wekenprik beschermt ook de moeder tegen kinkhoest. Zo kun jij je baby in ieder geval niet zelf besmetten. Ongeveer 40 procent van de baby’s met kinkhoest krijgt dit via de moeder. Dus ook aan het eind van je zwangerschap heeft het nog steeds zin om de 22 wekenprik te halen.

Tijdens het spreekuur ontvang je de folders en meer informatie is te lezen op de website van RIVM.

Plaats een reactie

WordPress Lightbox