Corona update 24 mei 2021

Ondertussen is het 24 Mei en zijn er weer een aantal verruimingen mogelijk vanuit de overheid.

Binnen de zorg moeten ervoor blijven waken dat zowel jullie als wij gezond blijven; de 1.5 meter afstand is een lastige in ons vak. Wat het extra moeilijk maakt is het fysiek contact dat we bijvoorbeeld in de spreekkamer met iedereen hebben. We zien in onze regio nog hoge besmettingscijfers en mede daardoor is de belasting van de zorg in de ziekenhuizen nog erg hoog.
Limburg breed hebben we daarom de volgende afspraken gemaakt:

Tijdens het spreekuur:

 • Zwangerschapscontroles volgens het normale schema van je verloskundige praktijk
 • Je mag alleen op controle komen als je geen COVID19 achtige klachten hebt. Dit geldt ook voor je partner als die mee wilt komen. Indien er wel klachten zijn overleg telefonisch met je verloskundige wat te doen.
 • Je partner mag meekomen, indien gewenst, bij elke controle. Video bellen tijdens een controle kan ook altijd. Maar voor nu nog geen broertjes of zusjes of anderen.
 • We houden zoveel mogelijk 1.5 meter afstand tot elkaar.
 • Je let op goede handhygiëne en draagt een mondmasker.
 • Kom op tijd, dus niet te vroeg. Hierdoor is er genoeg plek in de wachtkamer.

Tijdens de bevalling:

 • Indien jij of je partner geen COVID19 achtige klachten hebben mag je samen met je partner en 1 iemand extra onder begeleiding van je verloskundige bevallen thuis of in het ziekenhuis. Er zal ook een kraamverzorgster, een verpleegkundige of student verloskundige aanwezig zijn. We proberen zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Het kan dus zijn dat die persoon extra toch niet kan vanwege te weinig ruimte in bijvoorbeeld de slaapkamer. We kunnen dan eventueel kiezen voor een andere plek. Stel dat we tijdens de bevalling je moeten verwijzen naar de gynaecoloog, kan het zijn dat die persoon extra alleen je verloskundige mag zijn. Dit verschilt per ziekenhuis.
 • Bij Corona-achtige klachten maar geen koorts mag je samen met je verloskundige bevallen. We zorgen dan wel voor genoeg beschermende materialen.
 • Mocht je koorts hebben dan beval je altijd onder begeleiding van de gynaecoloog.

Tijdens het kraambed:

 • Tijdens het kraambed zijn er 2- 3 thuisvisites en de overige dagen doen we (video) bellen. We bespreken samen met jullie en de kraamverzorgster welke dagen we fysiek langskomen. En natuurlijk komen we extra langs als dit nodig mocht zijn.
 • Er mag 1 vaste bezoeker worden aangewezen die tijdens de kraamweek op bezoek mag komen als de kraamverzorgster aan het werk is.
 • In het ziekenhuis mag je geen bezoek ontvangen op de verloskamer. Op de kraamafdeling geldt 1 bezoeker buiten het gezin per dag tijdens de bezoekersuren
WordPress Lightbox