Pijnbehandeling uit eigen kracht

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers aan te maken. Dat zijn de zogeheten endorfines. De endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om met de pijn om te gaan en je zo ontspannen en comfortabel mogelijk te voelen.

Zoek afleiding

Let tijdens de eerste weeën nog niet teveel op de pijn. De weeën zijn dan meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding. Bijvoorbeeld door te lezen, internetten, tv te kijken of te luisteren naar muziek.

Probeer te ontspannen

Het is spannend om te bevallen. Probeer je echter niet te veel over te geven aan die gevoelens, want dat maakt je gespannen. Door die spanning heb je meer last van de pijn en kunnen de weeën minder goed doorzetten. Soms helpt het ook om erover te praten met je verloskundige.

Mentaal en lichamelijk ontspannen kan ook door middel van

 • Massage.
  Je spieren ontspannen en je voelt je kalmer. Het leidt af van de pijn en voorkomt dat je spieren verkrampen.
 • Yoga.
  Je doet dan oefeningen om je spieren te ontspannen, om je ademhaling rustig te laten zijn of oefeningen waarbij je je moet concentreren. Door de ontspanning voel je je prettiger en minder angstig. Hierdoor kun je beter omgaan met de pijn.
 • Hypnose.
  Hypnose geeft een diepe ontspanning. Wil je bevallen onder hypnose? Dan moet je tijdens je zwangerschap al worden begeleid door een hypnotherapeut. Je leert jezelf dan onder hypnose brengen zodat je ontspant en beter kunt omgaan met de pijn.
 • Geurkaarsen of geurolie.
  Creëer voor jezelf een sfeer waar jij je ontspannen en comfortabel bij voelt. Wil je geurkaarsen of geurolie gebruiken? Wat je ook doet, doe het als jij je er comfortabel bij voelt.
 • Rust uit tussen de weeën.
  Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Let op dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de pijn er weer aan komt. Probeer alle spanning los te laten en blijf rustig ademhalen. Dan voel je de pijn minder.
 • Tel af.
  Elke wee is er ééntje minder.
 • Denk positief.
  Geloof erin dat je dit aankunt. Denk: deze wee is weer voorbij en komt niet meer terug. Wordt niet boos op jezelf als het even niet lukt. Er zijn van die momenten dat de pijn je overvalt en dat je denkt dat je het niet meer aan kunt. Laat je dan moed inspreken door de verloskundige, je partner of iemand anders die bij je is. Pak de draad daarna gewoon weer op. Denk bij elke wee dat je weer dichter bij het einde bent gekomen. Tel af in plaats van op. Denk aan het moment na de bevalling: als jij je baby vasthoudt!
 • Concentreer op je ademhaling.
  Als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt je te ontspannen en kun je de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.
 • Zorg dat je het lekker warm hebt.
  Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Doe warme kleren aan die gemakkelijk zitten. Als je ligt kun je warmwaterzakken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht of om in bad te gaan. Door de ontspannende en pijnstillende werking wil de ontsluiting ook nog wel eens sneller verlopen.
 • Geboorte-TENS.
  De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf, wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. De geboorte-tens wordt soms vergoed door de zorgverzekering. Meer informatie vind je op www.geboortetens.nl
WordPress Lightbox