Pijnstilling

In de loop van de zwangerschap zul je steeds meer gaan nadenken over de bevalling. En ook over de pijn van de bevalling, want een bevalling doet pijn. Maar als het de eerste is keer is dat je gaat bevallen heb je nog geen idee hoe het zal gaan voelen en ook als je al een keer bevallen bent kan het opnieuw weer heel spannend zijn. Hoe heftig zal de pijn zijn? Kan ik het aan? Wat als ik de pijn niet aan kan? Kan ik iets krijgen tegen de pijn? En wat zijn de opties hiervan?

Het is heel moeilijk om al voor de bevalling te voorspellen hoeveel pijn je zult hebben. Elke bevalling is anders en ook de manier waarop je omgaat met de pijn verschilt per persoon. Probeer je voor de bevalling niet te veel zorgen te maken over de pijn en weet dat, mocht het nodig zijn, er altijd mogelijkheden zijn om de pijn te verzachten, zowel zonder als met medicatie, thuis en in het ziekenhuis.

Naarmate de bevalling vordert worden de weeën krachtiger en pijnlijker. Hoe de pijn voelt ervaren vrouwen verschillend en ook waar de vrouw de pijn voelt verschilt. Je kunt de weeën in de buik, de rug of de benen voelen, of in een combinatie hiervan.

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Endorfine zorgt ervoor dat je in een roes kunt raken en dat je lichaam hierdoor beter kan ontspannen, waardoor de weeën beter hun werk kunnen doen en je de pijn beter kunt verdragen.

Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Wanneer je verkrampt tijdens de bevalling en angstig bent, kunnen de weeën niet goed doorzetten. Dit komt doordat je lichaam adrenaline aanmaakt door de angst en verkramping. Adrenaline is de grootste tegenhanger van oxytocine, het weeën stimulerend hormoon. Dit hormoon kan dan dus niet goed zijn werk doen.

Wil je bevallen met pijnstilling, dan kun je kiezen uit pijnstillingsmethoden zonder en met medicijnen.

WordPress Lightbox