Plaats van bevallen

Als de zwangerschap goed verlopen is, kun je zelf de plaats van de bevalling bepalen. Je kunt kiezen voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis op de “open verloskamer”.

Het is van belang dat je daar bevalt, waar jij je het prettigst voelt. De ontsluiting verloopt sneller als je je fijn en ontspannen voelt. Tijdens de zwangerschapscontroles tussen 30-36 weken, zal het onderwerp ‘plaats van bevallen’ nog uitgebreid aan bod komen. Ook kun je beslissen waar je wilt bevallen, als de weeën al begonnen zijn.

Thuis

In Nederland kiezen vrouwen regelmatig voor een thuisbevalling in hun eigen vertrouwde omgeving. De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld en we zijn trots dat in Nederland de mogelijkheid nog steeds bestaat om thuis te bevallen. Onderzoek (op de website van deverloskundige.nl staat bij plaats van bevallen een link als je op onderzoek klikt) wijst uit dat thuis bevallen even veilig is als in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling krijgen we assistentie van een kraamverzorgster. Wij hebben als verloskundigen alle medische middelen bij de hand die nodig zijn voor de opvang van moeder en kind.

Er wordt wel geadviseerd om je woonsituatie voorafgaand aan de bevalling, goed te bekijken. Soms is het nodig om de plaats van bevallen hierop aan te passen. Bevallen op de zolderverdieping of op een slaapkamer met een beperkte bereikbaarheid (bijvoorbeeld wenteltrap) wordt niet geadviseerd. Indien je meer dan 100 kilo weegt, is het advies om op de begane grond te bevallen. Bij een BMI > 35 wordt een thuisbevalling ontraden.

Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis

Natuurlijk begeleiden wij ook een bevalling op de open verloskamer in het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat jullie je daar prettiger voelen. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Daarnaast kunnen er ook medische redenen zijn waarvoor wij een bevalling op de open verloskamer willen begeleiden, in plaats van thuis. Dit zullen wij altijd kenbaar maken en bespreken.

Bij een bevalling op de open verloskamer zal het eerste gedeelte van de ontsluiting thuis plaatsvinden. Het laatste gedeelte van de ontsluiting (vanaf 5-6 cm) zal dan onder onze begeleiding in het Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen of in het MUMC te Maastricht plaatsvinden.

In het Zuyderland Medisch Centrum worden we daarbij geassisteerd door verpleegkundigen van de verloskamers. In het MUMC komt er een kraamverzorgster van het door jullie gekozen kraamcentrum ons assisteren.

Indien de bevalling zonder complicaties verloopt, gaan jullie 2-3 uur na de bevalling met de baby naar huis.

Gaat je voorkeur uit naar in het ziekenhuis bevallen? Controleer dan of je zorgverzekering een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie vergoedt. Bij een indicatie wordt de poliklinische bevalling in het ziekenhuis altijd vergoed door de verzekering.

WordPress Lightbox