Menstruatiecyclus

Als je de wens hebt om zwanger te worden, is het fijn om meer kennis te hebben van je menstruatiecyclus. In een gemiddelde cyclus van 26-33 dagen heb je maar 24 uur de tijd om de eicel te bevruchten, dus enige kennis kan handig zijn om te weten wanneer je zwangerschapskansen het grootst zijn!

Jouw cyclus

Om te weten wanneer je vruchtbaar bent is het handig om de 1e dag van je laatste menstruatie op te schrijven. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen  voordat je menstruatie op gang komt plaats, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan stoot de baarmoeder het opgebouwde slijmvlies weer af en ga je dus opnieuw menstrueren.

Ovulatie (eisprong)

Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets en zou je graag willen weten wanneer je eisprong is, dan kun je elke ochtend voordat je opstaat, je temperatuur opnemen. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zodoende een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop. Dit is een soortgelijke test als een zwangerschapstest. De test meet een hormoon die ongeveer twee dagen vóór je eisprong in grote hoeveelheden in je lichaam voorkomt. Dit zijn de twee dagen dat je dus de meeste kans hebt om zwanger te worden.

WordPress Lightbox