Aangifte doen

De aangifte van de geboorte moet worden gedaan in de gemeente waar het kind is geboren. Je moet uiterlijk op de derde werkdag ná de dag van de geboorte aangifte doen. Zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen tellen niet mee voor de aangiftetermijn.

Vaak doet de vader aangifte van de geboorte van het kind, wanneer iemand anders aangifte doet moet diegene aanwezig zijn geweest bij de bevalling. Degene die de baby gaat aangeven, moet zijn/haar identiteitspapieren meenemen, eventueel het trouwboekje of het bewijs van “het erkennen van de ongeboren vrucht”.

Voor openingstijden en /of adressen van de verschillende gemeentehuizen verwijzen we je naar hun website. Bij sommige gemeenten is het tegenwoordig verplicht om een afspraak te maken. Ook deze afspraak is te maken via de website van de gemeente. Veel gemeenten geven je de mogelijkheid om de geboorte van je kind digitaal te regelen. Kijk voor voorwaarden op de website van de gemeente waar het kind geboren is.

Websites van gemeentehuizen in de regio

Aanmelden bij verzekering

Als je aangifte hebt gedaan, krijg je na een paar dagen een brief van de gemeente waarin het bsn nummer van jullie kindje staat (bewaar dit papier goed!). Met het bsn nummer kun je het kind aanmelden bij de zorgverzekeraar. Dit kan telefonisch of per mail. Jullie mogen zelf kiezen of het kind bij de moeder of bij de vader op de polis komt indien jullie verschillende verzekeringen hebben.

WordPress Lightbox