Implanon

De implanon wordt ook wel het hormoonstaafje genoemd en is zo groot als een lucifer. Het is een dun flexibel staafje van 40 mm lang en 2 mm dik. Het staafje wordt geplaatst in de binnenkant van je arm en hier kan het 3 jaar blijven zitten.

  • Omschrijving: Het staafje bevat 1 hormoon namelijk progestageen. Het staafje bevindt zich tussen 2 spieren in de bovenarm en het wordt net onder de huid geplaatst.

  • Eigenschappen: Er wordt dagelijks een kleine hoeveelheid afgegeven, 60-70 microgram/dag.

  • Betrouwbaarheid; >99%. Na het verwijderen ben je meteen weer vruchtbaar.

  • Werkingsduur: 3 jaar

  • Werking: Je behoudt je eigen menstruatiepatroon. Je kan zelf geen invloed hebben op de timing van de menstruatie. Bij 1 op de 5 vrouwen blijven de menstruaties uit.

  • Bijwerkingen: 1 op de 5 vrouwen krijgen een wisselend bloedingspatroon, herhaaldelijk dan wel langdurig. Voor andere bijwerkingen zie de bijsluiter.

Plaatsen

Eerst plannen we een counselingsgesprek in om te kijken welk vorm van anticonceptie bij je past. Vervolgens schrijven we het recept uit. De implanon kun je vervolgens bij de apotheek ophalen of we laten de implanon op de praktijk afleveren.

Daarna plannen we een afspraak in om de implanon te plaatsen. De afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten, de plaatsing zelf duurt slechts enkele minuten. Tijdens de afspraak geven we eerst kort nog wat informatie. Eerst tekenen we de plek af waar de implanon komt, daarna verdoven we de plek. Zodat je bijna niks van de plaatsing voelt. Hierna wordt de implanon geplaatst met een hiervoor speciaal ontworpen apparaat, waarin de implanon in een naald zit. Daarna controleren we of de implanon goed zit en laten we je zien hoe je dit ook zelf kunt controleren. Het kan een beetje bloeden zodoende plakken we een pleister en leggen we een drukverband aan. Het drukverband mag er na 24 uur af en de pleister mag na 3 dagen verwijderd worden.

Nacontrole

Drie maanden na de plaatsing plannen we een nacontrole in om te checken of de implanon nog goed zit. Daarnaast bespreken we de ervaring van de implanon.

Verwijderen

Ook voor het verwijderen van de implanon kun je bij ons terecht. Je zou dan ook meteen een nieuwe kunnen laten plaatsen.

Tarieven

Het is afhankelijk van je zorgverzekeringspakket of de implanon en/of plaatsing wordt vergoed. Bij deze meeste verzekeringen wordt de plaatsing van de implanon vergoed, deze dienen wij rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar. Mochten we de plaatsing van de implanon niet rechtstreeks bij de zorgverzekeraar kunnen indienen dan ontvang je van ons een factuur.

De implanon zelf is meestal voor eigen rekening, tenzij je onder de 21 jaar bent of aanvullend verzekerd bent. Het is handig om dit na te kijken bij de verzekering.

WordPress Lightbox