Spiraal

De spiraal is een betrouwbare vorm van anticonceptie en kan met de borstvoeding worden gecombineerd. Een spiraal ( intra-uteriene device) betekent letterlijk een “ voorwerp in de baarmoeder”. Afhankelijk van het type spiraal ben je tussen de 5 en 10 jaar tegen een zwangerschap beschermd. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken.

Er zijn 2 vormen van spiralen:

Koperspiraal

Omschrijving: Het is een stuk plastic in de vorm van een “T” of hoefijzer met een koperdraadje eromheen.

  • Eigenschappen: Heeft geleidelijk koper af; het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Hierdoor wordt een bevruchting moeilijker. Daarnaast wordt de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder verhindert. Het beïnvloedt je eisprong niet.
  • Betrouwbaarheid; >99%. Na het verwijderen ben je meteen weer vruchtbaar.
  • Morning after: Het koperspiraaltje werkt ook als morning after als het binnen 5 dagen na het onveilig vrijen wordt geplaatst.
  • Werkingsduur: 5-10 jaar.
  • Werking: Je behoudt je eigen menstruatiepatroon. Je kan zelf geen invloed hebben op de timing van de menstruatie. De eerste 3 maanden na de plaatsing kan het menstruatiepatroon wel wat wisselend zijn, omdat je lichaam moet wennen aan de spiraal.
  • Bijwerkingen: Het kan zijn dat de menstruaties wat pijnlijker worden en dat je wat meer bloedverlies gaat krijgen. Er bestaat een kans van 1/20 op uitzakking van de spiraal in de baarmoeder. Voor andere bijwerkingen zie de bijsluiter.

Aanbevolen website; www.anticonceptie.nl

Hormoonspiraal (Mirena, Kyleena)

Omschrijving: Kunststof ankertje en het geeft dagelijks een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. De mirena bevat 52 mg levonorgestrel en de kyleena 19,5 mg.

  • Eigenschappen: Geeft veranderingen in het baarmoederslijmvlies, waardoor innesteling van een bevruchte eicel niet mogelijk is. Daarnaast wordt het slijm van de baarmoedermond dik en taai, waardoor het minder doorgankelijk wordt voor zaadcellen. Het heeft meestal geen invloed op de ovulatie.
  • Werkingsduur: 5 jaar (kyleena) 8 jaar (mirena)
  • Werking: Je behoudt je eigen menstruatiepatroon. Je kan zelf geen invloed hebben op de timing van de menstruatie. Het kan de eerste 3 tot 6 maanden wel wat wisselend zijn, omdat je lichaam moet wennen aan de spiraal. Bij 4 op de 5 vrouwen worden de menstruaties minder heftig en bij 1 op de 5 vrouwen blijven de menstruaties uit.
  • Bijwerkingen: wisselend bloedingspatroon. Er bestaat een kans van 1/20 op uitzakking van de spiraal in de baarmoeder. Voor andere bijwerkingen zie de bijsluiter.

Aanbevolen website; www.anticonceptie.nl

Plaatsing

Eerst plannen we een counselingsgesprek in om te kijken welk spiraaltje bij je past. Vervolgens schrijven we het recept uit. De spiraal kun je vervolgens bij de apotheek ophalen of we laten de spiraal op de praktijk afleveren.

Daarna plannen we een afspraak in om het spiraaltje te plaatsen. De afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten, de plaatsing zelf duurt slechts enkele minuten. Tijdens de afspraak geven we eerst kort nog wat informatie. Vervolgens controleren we eerst de ligging van de baarmoeder en baarmoedermond middels een vaginale echo en/of inwendig onderzoek.

Daarna plaatsen we de spiraal. Als laatste controleren we met de echo of de spiraal goed zit. De plaatsing van de spiraal kan als pijnlijk worden ervaren, zodoende is het advies is om 30- 60 minuten van te voren 1 ibuprofen of 2 paracetamol in te nemen.

Ook na de plaatsing kun je enkele dagen last hebben van pijnklachten en bloedverlies. Het advies is om een maandverbandje mee te nemen naar de plaatsing.

Nacontrole

6 weken na de plaatsing van de spiraal controleren we met de vaginale echo of de spiraal nog goed zit. Daarnaast bespreken we de ervaring van de spiraal.

Spiraal verwijderen

Zou je de spiraal willen laten verwijderen, dan kun je ook bij ons terecht. Het is dan ook mogelijk om meteen een nieuwe te plaatsen.

Tarieven

Het is afhankelijk van je zorgverzekeringspakket of de spiraal en/of plaatsing wordt vergoed. Bij deze meeste verzekeringen wordt de spiraalplaatsing vergoed, deze dienen wij rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar. Mochten we de spiraalplaatsing niet rechtstreeks bij de zorgverzekeraar kunnen indienen dan ontvang je van ons een factuur.

De spiraal zelf is meestal voor eigen rekening, tenzij je onder de 21 jaar bent of aanvullend verzekerd bent. Het is handig om dit na te kijken bij de verzekering.

WordPress Lightbox