Moedermelk is het beste voor de baby, de melk is altijd op de juiste temperatuur, borstvoeding is intiem en is altijd bij de hand en gratis. In borstvoeding zitten antistoffen waardoor er minder kans bestaat op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en kanker en het geeft bescherming bij allergieën. Het is licht verteerbaar en goed afgestemd op de darmen van je baby. Baby’s profiteren daarvan optimaal als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen. Borstvoeding heeft niet alleen voordelen voor je baby, maar ook voor jezelf. Zo heb je minder kans op bloedingen na je bevalling, krijg je sneller je oude figuur terug én borstvoeding heeft een beschermend effect tegen osteoporose en diverse soorten kanker, waaronder borstkanker en eierstokkanker.

Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door een verloskundige, kraamverzorgster, personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan. Als je volledige borstvoeding geeft is het noodzakelijk dat je de baby extra vitamine K en D geeft. Hiermee start je op de 8e levensdag.

De voorbereiding op de borstvoedingsperiode begint al in je zwangerschap. Er zijn allerlei manieren om je goed voor te bereiden. Zo worden er door de kraamcentra borstvoedingsavonden georganiseerd en zijn er meerdere websites waar je goede, betrouwbare informatie kunt vinden. Kijk voor meer informatie de volgende websites eens na.

Welkom in het Mama Café

Een ontmoetingsplek voor (aanstaande) moeders die borstvoeding geven of dit willen gaan doen. In een ongedwongen sfeer kun je onder het genot van een kopje thee of koffie met andere moeders praten over het moederschap en het geven van borstvoeding in het bijzonder. Iedere maand is er van 10.00 tot 12.00 uur de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen, te voeden etc.

Die ochtend is één van de drie lactatiekundigen IBCLC van Geboortezorg Limburg aanwezig om vragen te beantwoorden of advies te geven. Het spreekt voor zich dat je je kindje gewoon kunt voeden tijdens de bijeenkomst.

Ook zullen er, al naar gelang de vraag, regelmatig speciale gasten aanwezig zijn, zoals een docente babymassage, of bijvoorbeeld een verpleegkundige van jeugdgezondheidszorg die adviezen geeft over veiligheid.

Je bent van harte welkom. Een kopje thee of koffie staat voor je klaar!

 • Mama Café Heerlen
  Eerste woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur Praxis Tuincentrum (Woonboulevard Heerlen)
 • Mama Café Sittard
  Tweede woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in restaurant Bagels en Beans (Putstraat 4, Sittard)
 • Mama Café Maastricht
  Derde woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in restaurant van de Intratuin in Maastricht (Molensingel 87, Maastricht)

Voor meer informatie: 06-51591852.

 

Bekijk ook het filmpje ’Hoe wordt moedermelk gemaakt?’ (Bron: Voedingscentrum)

 

Wat is goed om in huis te hebben voor je met borstvoeding begint?

 • Voedingskussen.
 • Verzorgende tepelcrème (bijvoorbeeld purelan van Medela).
 • Zoogkompressen.
 • Voedings-BH’s (kan eventueel in het kraambed aangeschaft worden).