Borstvoeding

Moedermelk is het beste voor de baby, de melk is altijd op de juiste temperatuur, borstvoeding is intiem en is altijd bij de hand en gratis. In borstvoeding zitten antistoffen waardoor er minder kans bestaat op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid en kanker en het geeft bescherming bij allergieën. Het is licht verteerbaar en goed afgestemd op de darmen van je baby. Baby’s profiteren daarvan optimaal als ze tenminste 6 maanden borstvoeding krijgen. Borstvoeding heeft niet alleen voordelen voor je baby, maar ook voor jezelf. Zo heb je minder kans op bloedingen na je bevalling, krijg je sneller je oude figuur terug én borstvoeding heeft een beschermend effect tegen osteoporose en diverse soorten kanker, waaronder borstkanker en eierstokkanker.

Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts 2% is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door een verloskundige, kraamverzorgster, personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan. Als je volledige borstvoeding geeft is het noodzakelijk dat je de baby extra vitamine K en D geeft. Hiermee start je op de 8e levensdag.

De voorbereiding op de borstvoedingsperiode begint al in je zwangerschap. Er zijn allerlei manieren om je goed voor te bereiden. Zo worden er door de kraamcentra borstvoedingsavonden georganiseerd en zijn er meerdere websites waar je goede, betrouwbare informatie kunt vinden. Kijk voor meer informatie de volgende websites eens na.

Bekijk ook het filmpje ’Hoe wordt moedermelk gemaakt?’ (Bron: Voedingscentrum)

WordPress Lightbox