13 Weken echo

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om het eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) te laten uitvoeren. Deze echo wordt ook wel de 13 wekenecho genoemd en kan vanaf 12+3 weken tot en met 14+3 weken zwangerschap worden verricht. Iedere zwangere mag voor de 13 wekenecho kiezen.

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Voorbeelden van ernstige afwijkingen kunnen bijvoorbeeld een open schedel, een open rug, ernstige afwijkingen aan het hart, buikwand of ledematen, zijn. Het doel van de 13 wekenecho is om deze ernstige afwijkingen vroegtijdig op te sporen. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, volgt er een verwijzing naar het MUMC, Centrum voor Prenatale Diagnostiek, voor verder vervolgonderzoek.  De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat de baby gezond is.

Je kan alleen kiezen voor de13 weke echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het doel van de IMITAS studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe de zwangere, de partner en zorgverlener deze echo ervaren. De studie duurt tot en met 2024.

De 13 wekenecho valt, net als de 20 wekenecho, onder prenatale screening. De 13 wekenecho wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens de eerste controle kun je meer informatie krijgen over deze echo als dit gewenst is.

Voor meer informatie zie www.pns.nl

WordPress Lightbox