Leefstijl

Over het algemeen kun je als zwangere alles blijven doen wat je voor de zwangerschap ook gewend was om te doen, zoals werk, sport, seks, autorijden, enzovoort. Blijf wel goed voor jezelf zorgen en luister naar je lichaam. Zorg dat je niet over grenzen gaat als je lichaam aangeeft dat het genoeg is. Zorg voor voldoende ontspanning, maar blijf vooral ook je hele zwangerschap voldoende bewegen.

Verder is het raadzaam om de volgende zaken in acht te nemen

  • Gebruik dagelijks 0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e zwangerschapsweek.
  • We adviseren alle zwangeren om vanaf 14 weken zwangerschap extra vitamine D (10 microgram per dag) in te nemen, in verband met betere opname van calcium. Ook wordt geadviseerd om 1 gram calcium per dag te slikken, indien de aanbevolen hoeveelheid van 4 à 5 porties aan melkproducten per dag, niet wordt behaald. Voldoende inname van calcium verlaagd de kans op hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging. Omega- 3 visoliecapsules zijn ook raadzaam om elke dag te slikken ter bevordering van de neurologische ontwikkeling en het gezichtsvermogen van de baby. Onderzoek laat ook zien dat de baby beter slaapt en minder last van allergieën zal hebben.
  • Als je gezond en gevarieerd eet, zijn andere vitamines in de zwangerschap niet per sé nodig, maar je kunt eventueel multivitaminen voor zwangeren slikken. Gebruik dan wel altijd die voor zwangeren en niet de gewone multivitaminen, omdat daar sommige vitamines niet of onvoldoende in toegevoegd zijn en anderen (zoals vitamine A) juist te veel.
  • Het is goed om veel te drinken (liefst 2 liter per dag).
  • Gebruik geen medicijnen, behalve in overleg met de (huis)arts of ons. Paracetamol zonder cafeïne of codeïne mag altijd gedurende de zwangerschap. Per 24 uur mag je 6 paracetamols nemen. Het is natuurlijk niet goed om dit dagen achter elkaar te doen, neem dan altijd contact met ons op.
  • Maak de kattenbak niet zelf schoon.
  • Werk in de tuin met handschoenen aan.
  • Probeer in de zwangerschap zo veel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden:
    • Verf op terpentinebasis
    • Chemicaliën
  • Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend.
  • Is een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk, vermeld dan duidelijk dat je zwanger bent.
  • vpvsportenIndien je gewend was om te sporten dan kun je dit ook in de zwangerschap blijven doen, soms moet dat alleen op een lager tempo. Bedenk ook dat je meer blessuregevoelig bent in de zwangerschap door de verweking van de banden. Gevaarlijke sporten zoals balsporten, contactsporten en sporten waarbij je gevaar loopt om te vallen (bv. turnen, paardrijden) worden afgeraden vanaf 14 weken. Ook diepzeeduiken wordt afgeraden. Verminder of stop met sporten wanneer je merkt dat het klachten geeft (bijvoorbeeld harde buiken).
  • Je mag gerust op vakantie gaan. Let er wel op om een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg voorhanden is. Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vraag wel goed na bij de vliegtuigmaatschappij tot welke zwangerschapsduur ze zwangere vrouwen vervoeren. Meestal ligt de grens bij 34 weken. Soms heb je ook vanaf een bepaalde zwangerschapsweek een vliegverklaring (fit to fly) nodig. Lees hiervoor goed de polisvoorwaarden van de vliegmaatschappij. Ook hebben sommige vliegtuigmaatschappijen hun eigen vliegverklaring die je moet downloaden en door je verloskundige in moet laten vullen. Vakanties op grote hoogte worden afgeraden omdat er op grote hoogte (2150 meter en hoger) minder zuurstof beschikbaar is.

Neem altijd je zwangerschapskaart mee op reis. Zo heb je al je zwangerschapsgegevens bij de hand indien dat nodig mocht zijn.

  • De beleving van seksualiteit tijdens de zwangerschap wisselt van vrouw tot vrouw. Klachten als moeheid, misselijkheid en pijnlijke borsten kunnen de zin in seks in de weg staan. Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen verboden ten aanzien van seksualiteit. Vrijen kan geen miskraam of beschadiging van het kind veroorzaken. Alleen bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden, in verband met infectiegevaar.
  • Roken tijdens de zwangerschap geeft bewezen risico’s voor het ongeboren kind. Ook het roken van een elektronische sigaret wordt afgeraden. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten hiervan op het ongeboren kind. In sigaretten zitten schadelijke stoffen en deze komen rechtstreeks bij de baby terecht. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor voor slechtere zuurstoftoevoer naar het kind met als mogelijk gevolg:
    • meer kans op een miskraam
    • een lager geboortegewicht
    • meer kans op vroeggeboorte
    • loslating van de placenta
    • vaker luchtweginfecties bij kinderen
    • dat wiegendood vaker voorkomt in gezinnen waar gerookt wordt

Niet alleen zelf roken, maar ook meeroken blijkt deze risico’s met zich mee te brengen. Het advies aan beide ouders is dan ook om beiden proberen te stoppen met roken en rokerige ruimtes te vermijden. De ervaring leert dat stoppen met roken moeilijk kan zijn, toch is stóppen beter dan minderen.
Uiteraard zullen wij proberen om je hierbij te ondersteunen, maar ook online vind je veel hulp. www.rokeninfo.nl.

  • Hard- en softdrugs gebruik tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Harddrugsgebruik door de moeder maakt het kind ook verslaafd. Het risico van harddrugs is een vroeggeboorte met risico van overlijden vlak voor of na de geboorte. Mocht je drugs gebruiken, vertel dit dan liever wél aan ons. Praat erover en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we dan bekijken welke oplossingen voor jou mogelijk zijn. Kijk ook eens op www.jellinek.nl/drugsvoorlichting
  • Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Er bestaat een grotere kans op aangeboren afwijkingen aan het hart, de nieren, het centraal zenuwstelsel en het gezicht. Tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op een groei-achterstand. Later kan vaker hyperactiviteit, lagere intelligentie en soms achterstand in geestelijke ontwikkeling optreden. Dus ook voor een wijntje bij het eten geldt: doe het niet! Het is namelijk niet duidelijk vanaf welke hoeveelheid alcoholgebruik in de zwangerschap er beschadiging kan optreden bij het ongeboren kind. Kijk ook eens op  https://www.alcoholinfo.nl/publiek/seks-zwangerschap/zwangerschap

Uitgebreide informatie over bovenstaande adviezen lees je in de brochure ‘Zwanger! Algemene informatie’

WordPress Lightbox