Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eten voor 2 is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode is ook niet verstandig.

Verder is het raadzaam om de volgende zaken in acht te nemen

 • In (half)rauw vlees en in ongewassen groenten en fruit komt soms een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die nogal eens tot aangeboren afwijkingen bij het kind leidt. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je tegen deze ziekte beschermd.
  Om een besmetting te voorkomen mag je geen rauw vlees eten zoals: rosbief, fricandeau, tartaar, filet americain of ossenworst. Biefstuk e.d. goed doorbakken. Groente en fruit dien je goed te wassen.
 • Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt kunnen listeria bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet gepasteuriseerde melk gemaakt is, staat er meestal “au lait cru” op de verpakking. Je kunt ook op de verpakking kijken of er op staat of het product van gepasteuriseerde melk gemaakt is. Rauwe melk moet je voor gebruik koken.
  Ook kan listeria groeien in rauwe producten zoals rauwe groenten, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze producten zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Ook in rauwe vis die niet helemaal vers is en gerookte vis in vacuümgetrokken verpakkingen kan de listeriabacterie zitten.
 • In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom maximaal 1x per week een stuk lever en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct als leverworst, leverpastei of berliner op de boterham. In normale vitaminepreparaten zit te veel vitamine A, daarom mag je deze niet gebruiken. Als je een vitaminepreparaat gebruikt, koop er dan een speciaal voor zwangeren.
 • Eet geen gerookte zalm of andere vacuüm verpakte vis, je mag deze wel eten als je ze verhit (bv tagliatelle met zalmsaus).
 • In roofvissen zit te veel zink. Eet daarom geen zwaardvis, haai, koningsmakreel en verse tonijn. Tonijn uit blik mag wel.
 • Wees zuinig met suiker en snoep (je hebt dan minder kans op zwangerschapssuiker en overgewicht).
 • Tijdens de zwangerschap is het van belang om voldoende calcium binnen te krijgen. Als je 4 à 5 glazen melk per dag zou drinken, zit je ongeveer aan een goede inname. Drink je minder melkproducten, kun je dit ook aanvullen met andere producten die veel calcium bevatten zoals kaas, yoghurt, roomijs, vis, spinazie, kool, broccoli, noten en peulvruchten. Mocht je inname echt te weinig zijn, dan kun je 1 gram calcium als voedingssupplement bijslikken.

Kijk op de site van het voedingscentrum als je uitgebreidere informatie wilt over wat je wel en niet mag eten in de zwangerschap.
www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger

WordPress Lightbox