Vervolgcontroles

Elke controle begint met een gesprek, waarbij persoonlijke aandacht centraal staat zoals hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Uiteraard is er genoeg gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitdiepen van klachten. Gedurende de zwangerschap komt de keuze borst- of flesvoeding, de plaats van bevalling, pijnbestrijding en de bel-instructies ten aanzien van de bevalling aan bod. De bevalling komt uitgebreid aan bod tijdens het consult bij 36 weken. Vinden jullie het prettig om het eerder over de bevalling te hebben, geef dit dan aan. Dan vervroegen we dit gesprek. Er wordt dan extra tijd gereserveerd om jullie persoonlijke wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling te bespreken.

De vervolgcontroles duren telkens 15 minuten. In de eerste helft van de zwangerschap heb je elke 4-5 weken een controle, maar deze frequentie zal oplopen naarmate de zwangerschap vordert. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn meer of minder controles mogelijk. Dit zullen we altijd samen bespreken. Als er zich tijdens de zwangerschap complicaties voordoen, kan een afspraak bij de gynaecoloog noodzakelijk zijn. Dit vindt altijd in overleg met jou plaats.

 

Het algemene controleschema

0 – 24 weken: om de 4-5 weken
24 – 30 weken: om de 3 weken
30 – 36 weken: om de 2 weken
36 – 41 weken: elke week
41 – 42 weken: 2 keer per week

Lichamelijk onderzoek

  • Tijdens iedere controle wordt de bloeddruk gemeten.
  • Uitwendig zwangeren onderzoek. Elke controle wordt gevoeld naar de groei van de baarmoeder. Vanaf 28 weken beoordelen we tevens de ligging van het kindje en op het einde van de zwangerschap controleren we of de baby goed is ingedaald in het bekken.
  • Elke controle wordt naar de hartslag van het kindje geluisterd vanaf 12 weken zwangerschap.
  • Tijdens de controle met 27 weken wordt bij de zwangeren die Rhesus c en/of D negatief zijn, extra bloed geprikt om te screenen op mogelijke antistoffen.
  • Bij 30 weken zwangerschap wordt nogmaals het ijzergehalte bepaald in het bloed, middels een klein prikje in de vinger.
  • Tijdens de controle bij 34 – 36 weken wordt een liggingsecho gemaakt om zeker te weten of het hoofd van de baby beneden ligt.
WordPress Lightbox